31-08-05

Het gaat slecht...

Vandaag stond er 4x1000 en 1x2000m met 3 min wandelen ertussen op het programma. Het ging dus voor geen meter. Sinds gisteren heb ik ook last gekregen van mijn rechter knie. De oorzaak denk ik te weten. In een boek zag ik een stretch oefening die ik wel kon gebruiken. Dus ik heb denk ik een beetje teveel gestreched. Ik heb blijkbaar niet direct aangevoeld welke spieren bij die stretch oefening aan bod kwamen en ik heb ook deze oefening te lang gedaan.
 
Ik heb van de oefening maar 3*1000m gedaan en ben toen gestopt. Het lopen van de interval ging nog redelijk maar het stoppen en het weer op gang komen was zeer pijnlijk. Soms vraag ik me af of ik niet teveel geforceerd heb bij de wedstrijd van vrijdag. Maar goed we hebben direct veel bijgeleerd.
 
Ik heb direct Traumeel op mijn knie gesmeerd en dat gaf direct effect.
 
Ik denk dat ik beter wat rust neem de komende dagen. Normaal zou ik vrijdag een 50 minuten longrun doen en zondag 90 minuten. Die van vrijdag zal ik overslaan zodat ik 3 dagen rust heb. Zondag zal ik proberen een rustige run te doen van 50 minuten ipv 90. (Het hangt er een beetje vanaf hoe ik me voel.
 
Het is een tegenslag, maar ik zie het ook als leerzaam. Ondanks alle waarschuwingen en ervaringen op de blogs, is de beste leerschool blijkbaar toch nog de praktijk... helaas..
 

21:40 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

29-08-05

50 min D1, 4 x 1 min D2, 54 min, 7,9 km, 6,57m/km, gem HS 78%, 636 kCal

1e loop na de wedstrijd van vrijdag. Lopen ging toch moeilijker dan ik had verwacht. Mijn linkerbeen deed toch teveel pijn. Waarschijnlijk vrijdag teveel gevraagd van mijn lichaam. Een loop op zachte ondergrond zou beter geweest zijn maar veel keuze heb ik hier in de omgeving niet.
 
Deze avond was ik al laat van mijn werk vertrokken en dus ook laat thuis. Om 19.15u nog gegeten en samaen nog om 20.00u naar het journaal gekeken. Daarna snel mijn loopkleren aan en zie daar het begon al te schemeren. Nog even mijn reflectorbandje opgezocht en deze om mijn enkel gedaan. Het is fijn dat we nog zomerse dagen hebben, maar het is jammer dat de avonden weer korter worden en onze zichtbaarheid weer een probleem gaat zijn.
 
Het opgestelde doel wasniet moeilijk en het was wel weer fijn om eens een loop te doen met een lage snelheid en lage hartslag. Alleen speelde mijn eten nog wat op, wat natuurlijk te verwachten was als je niet lang genoeg wacht tussen het eten en lopen.
 
 

22:09 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-08-05

Landlopers jogging Wortel, 9,17 km in 53min56, 5:53 m/km

Het is gelukt! Niet als laatste geëindigd en ik heb betere tijden gelopen dan ik had verwacht. Iedereen vertrok als gekken zo snel. Mijn hartslag was al direct 85% en daarn al snel naar 90%. Ik heb direct wat gas teruggenomen en ben dan ook achteraan beland (mijn grote schrik;) Veel gedacht aan de waarschuwingen om rustig aan te doen in het begin. Dat is nog redelijk gelukt maar het tempo was voor mij toch hoog.
 
Ik heb deze loop gelopen met een gem hartslag van 91%! Niet iets wat goed is denk ik. Maar het parcours was goed, veel onverharde paden en daardoor veel afwisseling in het lopen.
 
De laatste 3 km kon ik verschillende personen inhalen en het blijkt weer dat je je niet gek moet laten maken door andere lopers die sneller willen.
Het enige minpuntje is dat ik tijdens het lopen bij 5 km steken in mijn zij kreeg. Ik heb dit nog nooit gehad tijdens mijn trainingen. Ik denk dat het aan mijn hoge hartslag ligt.
 
Hierbij mijn km tijden:
1e km, 6:14 m/km
2e km, 6:18
3e km, 6:07
4e km, 6:04
5e km, 5:43
6e km, 6:03
7e km, 5:53
8e km, 5:19
9e km, 5:16
 
Niet gek, blijkbaar kan ik toch tijden onder de 6 min lopen. De enige bedenking die ik heb is over mijn hartslag. Ik wist niet dat ik zo lang zo'n hoge hartslag kan hebben. Maar goed, ik leef nog en voel mij na de jogging zeer goed. Het is zeker voor iedereen een aanrader om een wedstrijd te lopen. Het is een speciale sfeer, het is een speciaal gevoel. De gelopen route staat er naast (download van de Forerunner).

21:03 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

25-08-05

De kilometers rechts aan gepast

Ik had al een tijdje niet meer de kilometers aangepast, hierbij de nieuwe versie. Weet iemand hoe ik de kilometers mooi onder elkaar kan krijgen?
 

16:55 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-08-05

38 minuten in D2, 6.3 km

Vanmiddag in het zonnetje nog 40 minuten in D2 gedaan. (Hartslag tot 85%). Gemiddelde snelheid was 6,09 m/km. Niet gek toch maar het was wel zwoegen. Soms ging mijn hartslag toch iets boven de 85%, dus dan meer gas terugnemen. Deze oefening kwam me eigenlijk wel goed uit. Vrijdag is de landlopersjogging in Wortel en ik denk er aan mee te doen. Als een test hoe ik het zou doen. Je kunt er 3/6/9 km of 10 mijlen doen. Ik denk aan de 9 km, maar qua tempo zal ik het zeker niet op 6 min/km uithouden.
 
Ik denk eigenlijk toch een beetje teveel aan de snelheid. Ik heb me ingeschreven in de singelloop van Breda en dacht aan de 15 km. Ik denk dat ik de 15 km kan uitlopen (fysiek geen probleem). Maar ik heb eens naar de vorige uitslagen gekeken en tja de laatste uitslagen zijn met een gemiddelde tempo van 7,20m/km.(1h48) Ik vraag me af of ik daar ook niet ergens terecht zal komen.
 
Ik zal wel zien, we moeten nog een 30 tal dagen trainen dus er kan nog veel verbeteren zullen we maar zeggen.
 
 

17:40 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-08-05

Hier zijn we weer....

Een week op verlof weg geweest naar Zuid-Limburg Ndl (Vaals). Fijne vakantie gehad met veel wandelen en ook veel sporten. Ik ben niet gewend aan de vele heuvels dus het lopen ging nogal moeilijk. Een dagje 5 km lopen, liep dus uit op 5 km met hartslag 90%. Een gewoon stukje vlak zat er niet in.
 
De omgeving is zeer mooi en wanneer mijn conditie wat beter is ga ik zeker terug voor een degelijke afstand met heuvels! Ik kijk er al naar uit.
 
Vandaag 85 minuten gedaan, ongeveer 11,5 km. Mijn hartslag was niet laag te houden, hij bleef maar hameren op 83 à 85 % , wat te hoog was voor het tempo dat ik liep. Ik denk dat de hoge luchtvochtigheid van vandaag mij parten speelt. Ik heb dit eerder ook al meegemaakt, toen verweet ik de hoge temperatuur maar vandaag was het niet erg warm maar de luchtvochtigheid was rond 75 à 80%. Di geeft bij mij dus een verhoging van 5% in mijn hartslag.
 
De loop op zich ging goed maar de eerste 5 minuten waren stroef. De diesel die op gang moet komen zeker?
 
By the way Tim (zie mini chat), ik geniet van het hardlopen. Door de horloges weet ik wat ik aan het doen ben, anders lig ik na 20 minuten direct voor apen gapen. Mijn aard is dat ik veel te snel wil gaan en daar ben ik nog niet klaar voor.
 
 

16:14 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-08-05

70 minuten, 9.45 km, 07:18 /km, gem HS 76%

Vandaag een lekkere run gedaan van 70 minuten. Mijn eerste run over het uur. In totaal 9.45 km gelopen naar Wortel en weer terug. Zie bijgaande kaart. (Op dit gedetailleerd niveau is de kaart niet zo mooi meer, maar we gaan op zoek naar iets beters).
 
Net lekker tussen de buien kunnen lopen. Het weer was geweldig, lekker windje, niet te warm en een beetje zon.
 
Bij thuiskomst een geweldig gevoel, dit heb ik ook weer voor elkaar gekregen.
 

20:28 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Alvast een voorproefje van de routes

Hier alvast een voorproefje van mijn testen. In de bijgaande foto zie je de route die ik gedaan heb naar mijn werk (Hoogstraten => Mechelen) en mijn routes in mijn omgeving thuis. Duidelijk zie je de Antwerpse ring en de omleiding die er nu is voor de mensen komende vanuit Noord richting Brussel.

13:26 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-08-05

Veel reacties....

Iedereen bedankt voor de vele reacties over de Forerunner. Ik zal zo snel mogelijk de beschrijving doen van het printen van een kaart en de route daarop. Wanneer je daadwereklijk weet dat je veel gaat lopen dan zou ik toch een Forerunner 301 aanbevelen. Hartslagmeter en GPS samengebouwd. Wat betreft de Polar, die werkt met een "module" op je voet en ik vraag me af of de afstanden daadwerkelijk goed wordne geregistreerd. In elk geval kan de Polar niet weten waar je bent, dus kan hij je ook niet terugbrengen naar de plaats van herkomst (iets wat de Forerunner 201 al doet en de 301 zeker).
 
Vandaag geen run omdat we bezoek krijgen. Morgen zal ik 70 min longrun doen.
 
 

13:29 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-08-05

45 minuten, 6,5 km, 7:00m/km

Ja, ik kan nu eindelijk zien wat ik gelopen heb en aan wat tempo. Ik ben zeer tevreden over mijn nieuwe Forerunner 201. Waar ik minder over gestemd ben is mijn tempo. Bij het gemiddelde tempo had ik een hartslag die in de buurt kwam van 80%! Om een tempo te lopen van 6:00m/km zal ik toch nog wat moeten trainen ;)
 
In elk geval heb ik een plezante loop gehad. Je kunt nog veel meer trucks uithalen met de Forerunner maar daar moet ik nog eerst even op studeren. Het is al gelukt om de route die ik gelopen heb te "projecteren" op een landkaart.  Bij mijn volgende run zal ik zo'n landkaart proberen bij te voegen bij mijn blog.
 
Ik weet nu echt waar ik sta en waar ik ga.
 
 

08:44 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

03-08-05

Forerunner 201 al binnen

Het was zover, gisteren avond belde de pakketdienst aan en het pakketje met de Forerunner was geleverd. Wat een snelle service, zondag besteld en dinsdag al binnen.
 
Ik was natuurlijk dood nieuwsgierig. Jammer genoeg on ik niet direct beginnen, de batterijen moesten nog opgeladen worden. Dit duurde minimaal 2 uur volgens de handleiding. Na ja, dan maar nog even in de tuin werken. 
 
Na een anderhalve uur waren de batterijen toch opgeladen. Vol spanning zet ik het apparaat aan en zie daar hij begint direct te zoeken naar de satellieten. Binnen is er weleenswaar geen ontvangst dus ben ik naat buiten gegaan. Na een 5tal minuten had hij mijn positie bepaald en kon ik verder aan de slag. De Forerunner kan in het Nederlands werken en alles is eigenlijk zeer eenvoudig en duidelijk. Je kunt er je ronde kilometers inzetten en bij elke passering van deze ronde afstand onthoudt hij de tijd en snelheid. Tevens geeft hij op de eenvoudige kaart aan waar deze ronde eindigt. De kaart is wel eenvoudig maar toch duidelijk. Je hebt als het ware een compas functie en je ziet heel goed waar je bent tov van wat je reeds gedaan hebt.
Omdat het gisteren en vandaag een rustdag is ben ik maar op de fiets geklommen en een klein tourtje gefietst. (Kon ik direct zien of mijn fietscomputer goed werkt).
Ik heb een aantal punten vatsgelegd (watermolen in Hoogstraten) en je kunt direct de afstand bepalen tussen thuis en de watermolen. Je kunt tot 100 punten vastleggen.
In de Forerunner 201 heb je ook een scherm die je zelf kunt indelen. Het scherm is ingedeeld in 3 kleine schermen en je kunt zelf bepalen wat je erop wilt zien. Ik heb  gekozen voor de tijd, hoogte en caloriëen. Het enige nadeel van Forerunner is dat de caloriëen worden aangegeven zonder k, terwijl het wel degelijk kCal zijn.
 
Bij thuiskomst heb ik het trainingsprogramma gedownload van Garmin. Werkt zeer goed. Ik kon direct via de bijgeleverde seriële kabel de gegevens downloaden. Je ziet op het programma alle rondetijden en je krijgt dus grafieken met de afstand, snelheid, hoogte etc in functie van de tijd. Tevens zie je een eenvoudige kaart van de route die je gelopen hebt.
 
Ik ben zeer onder de indruk.
 
Ik merk nu wel dat ik donderdag met 2 horloges ga trainen. De Polar en Forerunner. Wanneer ik geweten had dat het hardlopen mij zo interesseerde, dan had ik kunnen overwegen om de Forerunner 301 aan te schaffen. Deze heeft een hartslagmeter en nog andere functies.
 
Maar voorlopig ben ik dot content.

10:16 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

02-08-05

Het wordt weer donker....

Gisteravond bij thuiskomst direct gaan grasmaaien. Doel was om toch 's avonds nog een run te doen. Ik was om 20.45u vertrokken voor een 50 minuten D1 en 10 minuten D2. Het ging best wel goed. De conditie is goed maar mijn linker been is altijd aanwezig, om het zomaar eens te noemen.
 
Het viel me op dat het al aardig donker werd. Aangezien ik nog niet veel in het donker gelopen heb viel me dat eigenlijk best wel tegen. Ik zal alvast moeten gaan kijken naar een reflecterend vestje wat redelijk goed zit zonder dat het hindert.
 
Ik heb zondag toch de Forerunner 201 besteld. Deze was 20 Euro duurder dan de Navman R300 maar daar krijg je toch meer voor. Het is een tijdelijke aanbieding bij FuturumShop. Normaal gezien zou hij al onderweg moeten zijn vanuit Nederland (gisteravond vertrokken vlgs de website). Ik ben zoals een klein kind, veel te ongeduldig en in afwachting van het kleine pakketje. Ik troost me met het feit dat ik vandaag en morgen toch een rustdag heb en dat ik de Forerunner toch niet kan testen. We zullen zien of donderdag het pakketje al binnen is.

15:10 Gepost door Erik de Viking | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |